
Fotograaf: Yeelen Tavilla
Biologisch, organisch, groen, ethisch verantwoord, sustainable, fair. Allemaal termen die merken gebruiken om uit te stralen dat ze duurzaam en verantwoord bezig zijn. Wat vertellen deze woorden ons eigenlijk? Zijn het keurmerken voor een duurzaam product, of is het een verkooptruc en doen bedrijven zich duurzamer voor dan ze eigenlijk zijn?
Bij the Slow Issue is het ons doel om jou te informeren over de merken die oprecht goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid. Wisten jullie dat de mode-industrie, na de olie-industrie, de meest vervuilende industrie ter wereld is? Reden genoeg om te zoeken naar duurzame fashionable mode items voor in jouw kledingkast!
Maar duurzame mode, wat is dat eigenlijk?
Duurzame mode is een verzamelnaam voor kleding dat geproduceerd wordt zonder mens, dier of milieu te schaden. We zouden graag willen zien dat bij duurzame kleding rekening wordt gehouden met alle drie de aspecten. Helaas is dit niet altijd het geval. Wanneer bijvoorbeeld een kledingstuk onder eerlijke omstandigheden wordt geproduceerd, betekent het niet per se dat het ook milieuvriendelijk is geproduceerd. Lees hieronder snel verder!
Eerlijke kleding
Wat we vaak vergeten is dat er tientallen mensen aan één kledingstuk werken. Dit gaat helaas vaak niet op een eerlijke manier. De meeste kleding wordt gemaakt in Aziatische lagelonenlanden. Het is daarom belangrijk om op te letten waar het kledingstuk geproduceerd wordt. Dit kan je altijd terugvinden in het label. Vaak hoe dichterbij huis het kledingstuk gemaakt wordt, hoe eerlijker het geproduceerd wordt. Dat wil zeggen dat de arbeidsrechten in de kledingfabrieken worden nageleefd, zoals het verbod op kinderarbeid, een eerlijk salaris en veilige en hygiënische werkomgeving. De EU-wetgeving zorgt ervoor dat de kleding aan bepaalde voorschriften moet voldoen. Het is helaas geen garantie dat de kleding dichtbij huis altijd eerlijk geproduceerd wordt.

Fotograaf: Yeelen Tavilla
Ecologische kleding
Wisten jullie dat er voor een spijkerbroek gemiddeld 8000 liter water nodig is? Ongeveer 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen. De overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking. Het kopen van ecologische kleding draagt op verschillende manieren bij aan een groener milieu. De producten kunnen gemaakt zijn van milieuvriendelijke stoffen zoals tencel, bamboe, hennep, linnen of organisch katoen. Wanneer een stof duurzaam is, ligt aan de afkomst van de vezel en aan het verwerkingsproces. In een ander artikel zullen we hier dieper op ingaan. Verdere aspecten van milieuvriendelijk produceren zijn het verminderen van de CO2 uitstoot, voorkomen van gifstoffen en het gebruik van bio-afbreekbare verpakkingsmaterialen.
Diervriendelijke kleding
Waar we niet altijd bij stil staan is dat er veel kleding wordt gemaakt van dierlijke vezels. Denk hierbij aan wol, dons, leer en bont. Verschillende dieren worden hiervoor gebruikt, waarbij er lang niet altijd rekening wordt gehouden met het welzijn van het dier. Gelukkig zijn er verschillende certificeringen waar dierenleed wordt tegengegaan. Voor wol bestaat de Responsible Wool Standard (RWS). Hier worden de schapen goed behandeld op een boerderij met een duurzaam landgebruik. Voor dons wordt Global Traceable Down Standard (TDS) en de Responsible Down Standard (RDS) gebruikt. Hierbij weet je zeker dat de kleding geen dons bevat van ganzen en eenden die levend zijn geplukt.
Veganistische kleding
Sommige merken gaan nog een stapje verder en gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Hierbij lees je vaak de termen ‘vegan’ en ‘vegetarisch’. Zij gebruiken mooie alternatieven voor bont en leer. Zo kan je bijvoorbeeld leer maken van kurk, paddenstoelen, ananas- en palmbladeren. Het Portugese schoenenmerk NAE is hier een goed voorbeeld van. Hun naam staat voor ‘No Animal Exploitation’. Ze maken schoenen en riemen van natuurlijke materialen zoals kurk en ananas bladeren. Ook gebruiken ze bijvoorbeeld gerecyclede autobanden, airbags en plastic flessen. Een stijlvol vegan product dat onder goede omstandigheden wordt geproduceerd in een gecertificeerde fabriek in Portugal. We love it!